Головна » 2018 » Жовтень » 24 » Значення лісового насінництва та лісокультурного виробництва для ведення лісового господарства на засадах наближеного до природи лісівництва
13:43
Значення лісового насінництва та лісокультурного виробництва для ведення лісового господарства на засадах наближеного до природи лісівництва

В умовах змін клімату спостерігається масове всихання лісів. З огляду на це, завданням лісівників є формування змішаних, різновікових, біологічно-стійких деревостанів. Це можливо забезпечити шляхом вирощування якісного садивного матеріалу з покращеними генетичними властивостями, оскільки ліс починається з насінини.

З метою оцінки стану лісовідновлення та якості об’єктів постійної лісонасіннєвої бази у Львівському обласному управлінні відбулась виїзна колегія на базі ДП «Самбірське лісове господарство». В колегії прийняли участь органи державної влади Городоцького та Самбірського району, науковці Національного лісотехнічного університету України, Львівської насіннєвої лабораторії, голова Громадської ради при Львівському ОУЛМГ Степан Білас, директори державних лісогосподарських підприємств області та представники засобів масової інформації.

На даний час лісові генетичні ресурси на території Львівського ОУЛМГ включають в себе генетичні резервати загальною площею 3552,9 га, плюсові насадження на площі 160,1 га, лісонасіннєві плантації площею 59,8 га, постійні лісонасіннєві ділянки площею 1066 га, 491 плюсових дерева і 63,9 га клонових лісонасінних плантацій (модрини європейської, сосни звичайної, ялини європейської, ялиці білої та дуба звичайного)

За період виконання заходів «Галузевої програми розвитку лісонасіннєї справи на 2010-2015 роки» площа об’єктів постійної лісонасіннєвої бази (ПЛНБ) в державних лісогосподарських підприємствах управління збільшилася. Зокрема, державними лісогосподарськими підприємствами Львівського ОУЛМГ створено 25 га – клонових лісонасіннєвих плантацій та 55 га – родинних лісонасіннєвих плантацій, які на стадії атестації. Також підібрано та атестовано 60 плюсових дерев.

Станом на 01.10.2018 року підприємствами управління заготовлено 660 кг насіння, з них сосни – 280 кг, ялини – 132 кг та 248 кг – насіння інших деревних та чагарникових порід.

На даний час заготовлено понад 60 т шишки ялиці білої, яку завезено в ДП «Львівський ЛСНЦ», де розпочато переробку лісонасіннєвої сировини.

 

Учасники колегії оглянули розсадник та теплиці Комарнівського та Рудківського лісництв, де вирощують сіянці сосни звичайної, модрини європейської, вільхи чорної, дуба звичайного та інших порід. Серед об’єктів постійної лісонасіннєвої бази були продемонстровані: родинна плантація дуба звичайного та лісонасіннєва ділянка модрини європейської, клонова плантація сосни звичайної, яку створену у 1962 році. Крім цього, були оглянуті лісові культури дуба звичайного різного віку.

 

 

Відзначено високий рівень ведення лісонасіннєвої та лісокультурної справи в Самбірському лісгоспі. Значний внесок у створенні високопродуктивних дубових лісів вклав майстер лісу Комарнівського лісництва Михайло Сеньків, який вже на протязі 35 років щоденно доглядає молоді дубові культури.

Науковці Національного лісотехнічного університету України відзначили важливість ведення лісового насінництва та лісокультурного виробництва на науковій основі і готові допомогти підприємствам обласного управління у проведенні інвентаризації об’єктів постійної лісонасіннєвої бази.

Начальник Львівського ОУЛМГ Анатолій Дейнека звернувся до науковців та лісівників щодо необхідності вивчення питання підбору деревних порід та проектування лісових культур в умовах змін клімату.


Відділ лісового господарства
Львівського ОУЛМГ


 
ЛАСКАВО ПРОСИМО

 
ОГОЛОШЕННЯ

25.01.2018Контактні дані осіб, відповідальних за реалізацію лісопродукції (дров паливних) в розрізі підприємств Львівського ОУЛМГ

25.01.2018ГРАФІК роботи телефонної «гарячої лінії» Львівського ОУЛМГ

Архів новин
«« жовтень 2018  
Пн Вв Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Корисні посилання










 

 
Переглядів: 517 | Додав: victor_147 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: