Головна » 2021 » Квітень » 19 » Ростіть, сосни і дубочки, по чотири й три рядочки…
13:21
Ростіть, сосни і дубочки, по чотири й три рядочки…
Те, що на Бузеччині 17 квітня буде хмарна погода, а з самого рання ще й мороситиме, трудівники місцевого лісгоспу добре знали заздалегідь. Дані метеорологічних служб нині є в кожному мобільному телефоні. Та глобальний екологічний проект «Озеленення планети», запланований на цей день – якраз той випадок, коли кажуть: акція відбудеться при будь-якій погоді.
І все ж, останніми днями директор лісгоспу Микола Яворський якоюсь мірою переживав: холод з дощем і снігом, земля – в’язка й мокра, а треба ж проорати рядки для насаджень.
Та з Божою поміччю із завданням впоралися, і на ранок 17 квітня все для акції було в повній готовності – ділянка площею до одного гектара у 54-му кварталі (виділ 12) Верблянського лісництва, і саджанці сосни звичайної та дуба, та й необхідний господарський інвентар для висадки садивного матеріалу із закритою кореневою системою…
Ділянку під заліснення саджанцями визначили ще напередодні. Зрештою, в лісництві, як і в усьому лісгоспі, існує «посадковий» план. На рік, на весну та осінь. Згідно з ним лісгосп має засадити цього року 81 гектар площі.
- Основна її частина – 75 гектарів - припадає на весняні посадки, - зауважує головний лісничий Буського лісгоспу Ігор М’якуш, - з них уже засаджено 67 гектарів.
Звісно, що основне навантаження в цей період лягає на плечі працівників лісової охорони. Але лісгосп ніколи не нехтував допомогою школярів, громадських активістів, небайдужих членів територіальних громад – Краснянської, Кам’янка-Буської, Буської ОТГ… Вдячні лісівники й представникам фірм, яким реалізують промислову деревину. Окремі з них допомагають лісгоспові при закупівлі саджанців. Недавно, зокрема, одна з фірм виділила їм для таких потреб 20 тисяч гривень.
А ранок 17 квітня почався з того, що перед початком заходу лісівники провели учасникам Акції інструктажі з техніки безпеки та технології садіння лісових культур.
Далі – до праці! Яких лиш помічників тут можна було побачити в цей день! Вчитель трудового навчання Топорівської школи Михайло Сусол приїхав з цілою групою старшокласників. Працівники лісгоспу, активісти, волонтери… Народний депутат України Ростислав Тістик, депутат обласної ради Олександр Тищенко, керуючий справами обласної ради Руслан Кандибор, голова Громадської ради при Львівському ОУЛМГ Степан Білас та її члени, голова громадської організації «Добро. Дій» Ігор Дулин…
А представниця фармацевтичної фірми Оксана Герасимчук зі Львова навіть зустріла тут свого фейсбучного друга Тараса Абрамика.
Долучився до акції й голова Львівської ОДА Максим Козицький. Ще раніше він ініціював передання саджанців із селекційно-насіннєвого центру, що в Брюховичах, усім міністерствам та ОДА в Україні.
«Ми зшиваємо нашу країну дорогами, об’єктами соціальної інфраструктури, які активно будуються у всіх регіонах. Висадження дерев – це теж чудова акція об’єднання. Цього року 30-та річниця Незалежності України. Саме по 30 дерев відправили у державні структури. Хочемо, щоб дерева з Львівщини зеленіли всюди», – зазначив голова ОДА Максим Козицький.
Загалом у міністерства та облдержадміністрації України відправили понад 1300 саджанців з Львівського лісового селекційно-насіннєвого центру. У такий спосіб Львівщина долучилася до проєкту «Озеленення планети» ще у загальноукраїнському масштабі.
- Ця зелена естафета лісівників Львівщини, - наголосив начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Дейнека, - мала для нас приємний відгук.
Далі очільник лісівників розповів, що її підхопили інші обласні центри і на знак вдячності прислали на Львівщину свої «зелені» подарунки від областей.
В той день у Верблянському лісництві якраз і висаджували частину молодих дубків з житомирської посилки.
Учасники акції в цей день у ДП « Буський лісгосп» висадили майже 16 тисяч штук садивного матеріалу головних лісотворних порід. Всього до благородної справи долучилось близько 150 учасників.
…І під час, і після завершення акції всіх переповнювали позитивні емоції. Адже зробили корисну справу, а заодно й подихали цілющим лісовим повітрям.
Над свіжопосадженою ділянкою у Верблянському лісництві закружляли лелеки...
Накінець, хтось із лісівників пригадав, що нині свято Йосипа Співця. Співцем його прозвали в народі завдяки птахам, - саме 17 квітня починав співати цвіркун і подавав голос журавель. У давнину наші пращури у цей день виходили з хат, звертались до журавлів як до борців зі злом і захисників від лиха.
Хай же воно оминає й Буський лісгосп та його працівників…
 
Ігор Табінський.
Переглядів: 286 | Додав: victor_147 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: