Головна » 2016 » Січень » 14 » ОБЕРЕЖНО - СКАЗ !!!!
17:08
ОБЕРЕЖНО - СКАЗ !!!!

Обережно ! Сказ !

       За участю голови Буської райдержадміністрації Петра Мороза 12 січня відбулося засідання державної надзвичайної комісії при Буській РДА (голова комісії – керівник апарату РДА Євген Кичурчак). З метою попередження розповсюдження захворювання на сказ комісією прийнято рішення накласти карантинні обмеження зі сказу тварин на територію Буської міської ради в мисливських угіддях ДП «Буський лісгосп» та продовження карантинних обмежень на територію с.Купче, с.Ракобовти Купченської сільської ради, с.Ланерівка Побужанської сільської ради, у зв’язку з підтвердженням захворювання на сказ кота. Також комісією затверджено план заходів по боротьбі зі сказом в межах 5-ти кілометрової зони на вказані вище території, зокрема в мисливських угіддях ДП «Буський лісгосп» буде проведено відстріл лисиць.
     Довідково. 12 січня в приватній садибі м.Буськ виявлено сказ у кота, який загинув. Напередодні скажений кіт покусав 5 осіб. Потерпілі особи за власні кошти придбали антирабічну вакцину (країна-виробник Польща). В лікувально-профілактичних закладах району вакцина відсутня.

Як можна заразитися на сказ?  Вірус сказу виділяється у хворих тварин зі слиною. Людина може заразитися не лише внаслідок укусу твариною, але й при потраплянні слини на шкіру чи слизову оболонку. Зараження відбувається і через предмети, змочені слиною хворих тварин. Треба знати , що вірус сказу виділяється зі слиною тварин і за декілька днів до появи у них видимих ознак захворювання. Слина у зараженої сказом тварини містить в собі вірус за 10 днів до появи перших ознак захворювання, тому можна заразитися від нібито зовсім здорової тварини.
     Як перебігає сказ у диких тварин ?

Головною ознакою захворювання диких тварин є зміна поведінки – втрата відчуття страху. Звірі втрачають обережність і вдень з`являються в населених пунктах, місцях випасу і утримання худоби, на подвір`ях громадян, нападають на людей та тварин. У пізній стадії захворювання, коли розвиваються паралічі, лисиці ледве рухаються і їх легко спіймати навіть дітям. Про такі випадки треба терміново повідомляти лікаря ветеринарної служби.

    Що треба робити, коли покусала тварина?

При покусах домашніми тваринами необхідно з`ясувати прізвище та адресу власника тварини. Це допоможе уникнути щеплень проти сказу, так як за твариною буде встановлене ветспостереження. Собак та котів, які нанесли укуси та інші пошкодження, не вбивати, а доставляти їх для ветеринарного нагляду в найближчу установу ветмедицини. При укусах чи ослиненні дикими тваринами, невідомими домашніми тваринами, а також гризунами необхідно терміново звернутися в найближчий лікувальний заклад за наданням антирабічної допомоги.  При виявленні трупів диких тварин – не знімати з них шкіру, а терміново повідомити працівника ветеринарної медицини.

    Як запобігти захворюванню на сказ?  У кожному випадку укусів та інших пошкоджень, заподіяних тваринами, ретельно промити рани струменем води з милом, краї обробити 70% спиртом чи 5% розчином йоду та накласти асептичну пов`язку та негайно звернутись до лікаря.  

 

пресс-служба Буської РДА

Переглядів: 488 | Додав: victor_147 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: