Головна » 2016 » Лютий » 18 » Не зривайте ранньоквітучі весняні рослини-первоцвіти!
10:43
Не зривайте ранньоквітучі весняні рослини-первоцвіти!

            Щороку з середини лютого до кінця травня у Львівській області, як і в інших областях України,  відбувається торгівля рідкісними видами ранньоквітучих ендемічних та реліктових рослин.
            Перші букети первоцвітів уже з’явилися на стихійних ринках Львівщини, а справжній «квітковий бум» очікується до 8 Березня.
             З метою охорони ранньоквітучих ендемічних та реліктових і зникаючих рослин, а також рослин, занесених до Червоної книги України, та попередження правопорушень у цій галузі в області щорічно проводиться операція «Первоцвіт».
            В рамках операції «Первоцвіт» 12 лютого 2016 р. представниками департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації спільно з представниками Державної екологічної інспекції у Львівській області та знімальної групи ТРК «Львів» здійснено виїзд у найбільш можливі місця продажу ранньоквітучих весняних рослин - первоцвітів.

           Так, обабіч с. Червоне Золочівського району екологами виявлено перших порушників природоохоронного законодавства. Правоохоронцями вилучено до 20 букетиків, виготовлених з червонокнижної рослини – підсніжника. Однак, найбільш вразило екологів та представників ТРК «Львів» те, що у букетиках червонокнижні рослини були з цибулинами. Порушників природоохоронного законодавства притягнуто до адміністративної відповідальності.
            Як повідомив заступник директора департаменту екології та природних ресурсів Володимир Харчук, перші весняні квіти відіграють важливу роль в житті лісу чи луки як природного комплексу, є їх невід’ємною частиною.  

           Департамент екології та природних ресурсів вкотре наголошує, що  згідно з діючим законодавством за порушення порядку придбання і збуту об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України, вимог щодо охорони таких видів рослин, знищення або незаконне вилучення їх з природного середовища, винні особи будуть притягнені до адміністративної відповідальності.
           Зокрема, згідно зі ст. 881 КУпАП «порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, тягне за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 грн. із конфіскацією незаконно добутого».
           Стаття 90 КУпАП гласить, що порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України, погіршення середовища зростання рослин, занесених до Червоної книги України, знищення, незаконне вилучення їх з природного середовища тягне за собою накладення штрафу на громадян 340-510 грн. і на посадових осіб 510-850 грн. з конфіскацією незаконно добутого..

Пресс-служба Департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА

Переглядів: 659 | Додав: victor_147 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: