Головна » 2018 » Березень » 2 » Декоративна красуня
12:09
Декоративна красуня

       Дуже часто в парках, скверах або просто в алейних декоративних посадках зустрічається красуня місцевих ландшафтів – Ялина колюча срібляста – Picea pungens Engelm.

Цей вид ялини – дерево до 20-30 (45м) заввишки, зі стовбуром до 30-60 (100) см в діаметрі. В природних умовах росте в лісовій зоні скельних гір Північної Америки, де трапляється поодиноко або в невеликих групах на висоті 2000-3500 м н.р.м вздовж річок. Не дивно,що дерево є символом штату Юта і Колорадо.

У нас на Україні використовується виключно як декоративний вид. Серед безлічі представників роду, ялина колюча срібляста відрізняється надзвичайно стрункістю і красотою, невибагливістю, морозостійкістю, високою стійкістю до забруднення повітря і стійкістю до навали снігу. Однак, користь від таких красунь не тільки естетична, але й косметологічна і лікувальна. Вона володіє потужними ранозагоювальними та антисептичними властивостями.

Враховуючи високий вміст фітонцидів, що мають сильні бактерицидні властивості і спричиняють очищенню повітря від хвороботворних мікроорганізмів, ялина колюча заслуговує використання при озелененні дитячих садочків, шкіл, лікарень, санаторіїв та інших установ.

У садово-парковому будівництві її можна широко застосовувати в масивах, групах, живих загорожах та у вигляді солітерів.

Добре піддається обрізці та формуванню, тому її можна з успіхом використовувати в топінарному мистецтві. Особливо велике значення у декоративному плані мають садові форми з сизою хвоєю, що добре гармонує з зеленими та яскраво забарвленими в осінній період листками, а також різнокольоровими квітами.

Ось такі неперевершені красуні ростуть в нашому місті. Без сумніву, людина з великим і добрим серцем створила солітерну посадку ялини колючої в сквері біля пошти. Цьогоріч, найпрекрасніша із ялин рясно заплодоносила, що буває дуже-дуже рідко.

Ми вирішили скористатись таким чудовим «подарунком» природи. Працівники лісової охорони Грабівського лісництва під керівництвом провідного інженера з лісовідновлення Феденишина Т.Р. зібрали шишки ялини колючої. Найближчим часом зібрану лісонасіннєву сировину доставимо в ДП «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр» для переробки.

В подальшому отримане насіння буде висіяне в теплиці Грабівського лісництва, а отже будемо мати власний садивний матеріал для потреб лісгоспу та міста.

 

Пресс-служба ДП "Буський лісгосп"

Переглядів: 431 | Додав: victor_147 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: