Головна » 2015 » Грудень » 11 » Безпека на полюванні
13:11
Безпека на полюванні

Техніка безпеки на полюванні в мисливських угіддях ДП «Буський лісгосп»

    Зараз в мисливських угіддях ДП «Буський лісгосп» у розпалі сезон полювання, тому необхідно пам’ятати про правила техніки безпеки на полюванні, тому пропонуємо уважно прочитати дану статтю.

     Згідно Закону України «Про мисливське господарство та полювання” право на полювання в межах визначених для цього мисливських угідь мають громадяни України, які досягли 18-річного віку, одержали в установленому порядку дозвіл на добування мисливських тварин та інші документи, що засвідчують право на полювання.

    Полювання з використанням вогнепальної мисливської зброї дозволяється лише особам, які в установленому порядку одержали дозвіл органу внутрішніх справ на право користування цією зброєю.

Документами на право полювання є:  

- посвідчення мисливця;    

- щорічна контрольна картка обліку добутої дичини і порушень правил полювання з відміткою про сплату державного мита;  

- дозвіл на добування мисливських тварин;       

- відповідний дозвіл на право користування вогнепальною мисливською зброєю;         

- паспорт на собак мисливських порід, інших ловчих звірів і птахів з відміткою про допуск до полювання у поточному році у разі їх використання під час полювання.Причиною нещасних випадків на полюванні може стати не лише рушниця та набої, а незнання елементарних правил поводження у лісі (степу, на воді) або недисциплінованість. Категорично забороняється перед полюванням і під час полювання вживати спиртні напої!    Особи в нетверезому стані до полювання не допускаються! 

        Порушення координації рухів, уважності, спритності, кмітливості навряд чи сприятиме успіху полювання, особливо колективного. Мисливець на підпитку завжди небезпечний. П’яниця в побуті – це гидко, а на полюванні – страшно, бо під рукою у нього завжди заряджена зброя.   

     Головною умовою безпеки користування мисливською зброєю є міцні знання, чітке виконання правил поводження зі зброєю та сувора дисципліна під час полювання.         

Кожен мисливець перед виходом на полювання проходить обов'язковий інструктаж з техніки безпеки на полюванні та поводження з мисливською зброєю. Ніколи і ні за яких обставин не порушує ці правила і пам'ятає, що це не тільки його безпека, але і безпека оточуючих, в першу чергу свого вірного друга і помічника - собаки.

        Ще до виходу в ліс чи поле, собаку обов'язково треба обробити від кліщів. І надалі обробляти не рідше разу на місяць. Собаку треба дуже ретельно обробити не менше, ніж за три дні до полювання. Якщо собаку обробити від кліщів безпосередньо перед полюванням, і вона потрапить в калюжу, болото або просто під дощ, то ефекту від такої обробки не буде.   

Вогнепальна мисливська зброя повинна зберігатись в місцях постійного проживання власника в надійних металевих ящиках, що виготовляються спеціально для зберігання зброї, в розібраному стані, зі спущеними курками, окремо від бойових припасів.    

         До зброї не повинні мати доступ сторонні та діти. Стрільба і знаходження із зарядженою зброєю в населених пунктах, а також поблизу них (ближче 200 метрів від жилих приміщень) заборонена.

         Категорично забороняється :      

- виїзд мисливців до місця полювання з несправною і незареєстрованою зброєю;         

- наставляти зброю на людину чи домашніх тварин, навіть якщо вона не заряджена;        

- передавати іншим особам, за винятком контролюючих осіб, уповноважених здійснювати контроль у галузі мисливського господарства та полювання, при цьому попередньо перевірити і розрядити її;      

- здійснювати стрілянину без потреби.      

       Під час заряджання і розряджання зброї дуло її повинно бути спрямоване догори або до землі. При користуванні транспортом для прибуття до місця полювання зброя повинна бути розрядженою і знаходитись в чохлі.  Ніколи не тримайте зброю дулом до себе під час виходу з човна, машини, інших видів транспорту.          

      Особливої обережності мисливець повинен дотримуватись при стрільбі в заростях. Забороняється стріляти по птахах, що злітають нижче 3 м на відстані 10 м. Забороняється стріляти "на шум”, по цілі, яку нечітко видно (під час туману, при сильному снігопаді, в сутінках, проти сонця та ін.)     

       При стрільбі кулями мисливець повинен бути дуже обережним, попередньо впевнитись, що поблизу, в напрямку пострілу, немає людей і домашніх тварин.    Необхідно завжди враховувати, що неподалік можуть знаходитись люди, що збирають гриби, ягоди, випасають худобу.        

    При полюванні в густому лісі, очереті, горах, необхідно бути особливо уважним, дотримуватись взятого напрямку, частіше підтримувати зв’язок з іншими мисливцями. Під час відпочинку зброю необхідно в незарядженому вигляді підвісити або покласти на надійну підпору. 

    В разі падіння рушниці або мисливця необхідно відразу ж розрядити  рушницю і впевнитись, що в канали дула не потрапили земля, сніг та інші предмети, оскільки при забитому сміттям дулі під час пострілу може відбутись розрив або  роздування дула і покалічення мисливця.    

Ніколи не слід добивати прикладом рушниці пораненого звіра, бо під час удару може відбутись постріл, спрямований в самого мисливця, поряд стоячу людину або тварину.       

        Під час стрільби з човна необхідно бути особливо обережним:

- не можна стріляти з човна поверх голів людей, що знаходяться в ньому;

- при зміні веслярів і стрільців вся зброя повинна бути попередньо розряджена і розкрита;  

- стріляти з човна веслярам категорично забороняється; 

- при переїзді на човні зброя веслярів і мисливців повинна бути в чохлах, надійно покладена на дно човна.  

    При колективному полюванні кожен мисливець повинен знати умови полювання, суворо дотримуватись правил безпеки при поводженні зі зброєю.     

Пам’ятайте!

 Життя – найцінніша річ. Тому не нехтуйте правилами техніки безпеки при поводженні з мисливською зброєю. 

 

 

Мисливствознавець Буського району                                   Хомич В.В.

 

Переглядів: 957 | Додав: victor_147 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: